fredag 5 augusti 2011

eton

Längs Themsen ligger diverse kända städer. London är förstås den mest berömda, men Oxford ligger också vid floden, på den udde som bildas av att Chartwell och Themsen flyter ihop. Mitt emellan dessa ligger en liten tvillingstad: Windsor/Eton.

På Themsens södra sida ligger slottet Windsor och den köping som vuxit upp runt slottet. Det moderna maratonloppet är så långt som det är (42195 m tror jag), då kungen skulle få se starten när loppet började under OS 1908. Därifrån sprang löparna in till London. Det finns hela två järnvägsstationer i denna mycket lilla stad och åker man härifrån gäller att ta rätt, för tågen från den ena leder till Waterloo station inne i London, medan den andra har korta matartåg till Slough (Uttalas ungefär ”Slao”). Slough är, enligt kännare, helvetet på jorden och ligger alltså en kort tågfärd från det kungliga slottet. Detta är kanske passande, eller så är inte Slough så fruktansvärt mina engelska kontakter gör gällande. Än har inte mina irrfärder fört mig till Slough.

För övrigt hette det engelska kungahuset Hannover förut, men bytte sonika namn till Windsor under 1a Världskriget - man kunde ju inte ha en tysk kungafamilj under detta stora nationalistiska batalj. Men nog om denna stad. Dagens blogtema ligger på andra sidan Themsen.

På den norra stranden finns en ännu mindre stad - Eton. Man kommer från Windsor till Eton över en mindre gångbro - vill man åka bil är det det en längre omväg att komma från den ena staden till den andra. Eton är känt för en sak - Eton College.

För någon månad sedan läste jag en artikel i en londontidning som handlade om sk ”civil servants”, dvs tjänstemän i statsapparaten. Artikeln behandlade framför allt vilka skolor de gått på och en skola ledde skyhögt över alla andra - Eton. Den nuvarande premiärministern David Cameron, fd premiärministrar som MacMillan på 60-talet, Gladstone och Wellington på 1800-talet - alla hade de gått på Eton.

För den oinvigde: Eton är en internatskola för pojkar i åldern 13-18 år. Är man insatt i det brittiska skolsystemet, så undervisar man 3rd-7th form Secondary School här. Det finns möjligheter att gå gratis här (om man är bra på musik och körsång, om man är fantastiskt duktig, eller om man är fantastiskt duktig och samtidigt bor i Eton (man tar in 4 (fyra) lokala förmågor varje år). Men annars får föräldrarna punga ut med GBP 29 000 varje år (ca SEK 300 000). Trots denna digra summa är det ungefär 4 sökande på varje plats.

Att gå omkring här är, som så ofta i Britannien, att gå omkring i ett ställe fyllt av traditioner. Colleget startade 1440 av Henrik VI, som var väldigt troende och behövde körsångare och präster. Länge gick undervisningen ut på att läsa latin, att läsa latin och att läsa ännu mer latin plus lite grekiska - klassisk förstås, inte den där nya dialekten…

Men tiderna förändras. Idag går 1300 elever här. Utbildningen ska vara väldigt bra och många forstätter till Oxbridge. Men, menar kritiker, framför allt lär man känna andra elever som går och har gått på Eton. Premiärministern är medveten om att han inte får ta in för många av det gamla nätverket.  Det finns andra skolor som är lika ”fina”, som Rugby, St Pauls, eller Winchester (som är ännu äldre - från 1382). Ändå är det Eton som får bära bördan av att vara übersnobbskolan framför alla.

Det beror för det första det på att det finns ett nätverk i statsapparaten från Eton. För det andra är det väldigt dyrt. Många i den brittiska medelklassen skickar gärna sina barn till privatskola (behöver inte vara internat), men Eton har man helt enkelt inte råd med. Men jag tror för det tredje också att det beror på att skolan inte ligger någonstans långt ute i obygden (sådant blir populärt på 1800-talet - pojkarna skulle ut i lantluften och bli män) utan mitt inne i en stad. Det finns ett litet campus, som ett Oxfordcollege i miniatyr, men de 25 husen där eleverna bor, alla undervisningslokaler, allt detta finns runt om i den lilla staden som helt och hållet handlar om  skolan. Och skoluniformen tillhör inte den diskretaste. Alla elever går klädda i kritstrecksrandiga byxor, vit skjorta med hög krage och slips (windsor, ej färdigknuten), samt frackjacka. Jag måste komma tillbaka en skoldag under terminstid och titta. Hur är det här på en rast…?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar