tisdag 5 april 2011

europe

Om man läser en tidning i Britannien står det ganska ofta nyheter om hur det står till i det förenade kungadömet - en måhända självklar observation. Man hittar även en hel del nyheter om Europa och EU. Även det är kanske inte så märkligt.

Emellertid framgår det sällan att den ena skulle vara en del av den andra. Det är många gånger jag sett artiklar med "Britain and Europe", som om detta vore skilda begrepp. Att Storbritannien gick med i EG redan på 70-talet är ett faktum som bara skrapat på ytan av det brittiska självmedvetandet. Trots att imperiet imploderade redan för 50 år sedan betyder de gamla kolonierna mer än vad man möjligen hittar på i Berlin, Rom och Paris.

Alltså fortsätter man glatt köra på vänster sida av vägen, elkontakterna är annorlunda här än i "europe" och skostorlekar står i Europe, UK och US. Varför ändra något, när det fungerat sedan Victoria, eller George, eller Edward var regent.

Emellertid: En britt i min bekantskapskrets sade: "You don't understand what the tunnel has meant for the british mentality". Även om det tog britterna 15 att bygga om sin del av tågspåret till höghastighetsstandard, så kan man nu åka mellan London och Paris på strax över två timmar. Det är mindre än mellan Stockholm och Göteborg. Om man åker bil kan man strunta i dimma och sjösjuka mellan Dover och Calais. Istället åker man på ett biltåg och vips, 20 minuter senare, har man hamnat på kontinenten.

Så hur ofta sker detta?

Kanske inte så ofta. I måndags åkte jag med ett av de tidigare tågen från Gare du Nord i Paris. En väldigt stor del av de andra passagerarna tillhörde kostymnissemaffian. De må ha varit britter eller fransmän, men alla verkade jobba på en bank eller försäkringsbolag nära dig. Mr och Mrs Smith från radhusidyllen Sorbiton eller East Dullage i södra London åker inte lika ofta till Paris.

Ändå: Sakta med säkert släpper det mentala greppet från imperietiden taget och öarna närmar sig Europa. "The Commonwealth Games" betyder fortfarande mycket, men EURO 12 betyder nog mer (fotbolls-EM för dem som inte "do sports"). En dag kanske det kommer finnas artiklar om Britannien som en del av Europa, istället för att beskriva det som separata entiteter. Det kommer nog att gå ganska fort.

Det vill säga: "Fort", med brittiska mått mätt. Säg - inom 50 år... Kanske...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar