fredag 18 februari 2011

docklands II

Längst ut i östra London ligger den som en dyr kristall. I ett område som förut användes för att tillverka skepp som färdades runt jorden finns skyskraporna i Docklands. Går man runt bland höghusen märker man att alla har namn som HSBC och Citigroup. Under jord finns shoppingmalls och tunnelbana. Över jorden, en trappa upp, finns DLR, en spårväg som i bästa Chicago-stil går över gatorna här. Följer man dess sträckning västerut skymtar en grupp andra höghus i ”City of London”. Där borta, runt Bank of Englands imponerande kolonnader finns det andra finansiella centrumet i London, som kort och gott kallas för ”Bank”.

Om man går runt i Docklands är det som om inget hänt. Alla höghusen verkar fullt uthyrda. Människorna jäktar fram i kostym och dräkt (mest kostym) och överallt står lediga taxibilar trots att det är ganska långt till centrum av staden och att det troligen går fortare med spårvagn.

Runt om i Britannien har människor förlorat sina jobb och förlorat pengar på att fastigheter förlorat i värde. För lite drygt två år sedan höll många av företagen i Docklands på att gå omkull. För att rädda pengaväsendet gick regeringen in och garanterade lånen.

Detta spädde på statsskulden som redan var hög så den konservativa/liberaldemokratiska regeringen håller nu på med ”the cut”. Överallt skärs det ned. Premiärministern håller tal om ”the Big Society” vilket innebär att frivilliga insatser ska ersätta statliga och kommunala. Människor i den offentliga sektorn är rädda för sina jobb.

Av detta märks ingenting ute i Docklands. Här verkar livet fortsätta som om ingenting hänt. Runt hörnet på en av byggnaderna löper en röd text med det senaste från Franfurtbörsen. Siffrorna verkar gå upp. Bland cheferna här har bonusarna kommit tillbaka. ”Back to normal”.

Jag var, och är fortfarande, för den räddningsplanka som gavs banksektorn 2008. Men när jag går runt i Docklands väcks vreden inom mig. Varför finns inte ”Till salu”-skyltarna här? Hur kan samma människor som medförde kraschen bara fortsätta som om ingenting har hänt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar